Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Owoce w szkole

"OWOCE W SZKOLE"

 

 

Picture 

 


 

Nasza szkoła uczestniczy w programie „Owoce i warzywa w szkole”, finansowanym  ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%). 

Głównym celem programu Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce i warzywa w szkole” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania, prowadząc działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

 

W ramach programu dzieci z kl. "0" i klas I-III otrzymują 2-3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. W menu uczniów znajdują się jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewka, słodka papryka, rzodkiewki, pomidorki i kalarepa oraz soki owocowe i warzywne.

 

Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe, dzieci nie tylko otrzymuja porcje owoców i warzyw, ale uczestniczą również w działaniach edukacyjnych, informujących o zaletach spożywania owoców i warzyw. Każda szkoła uczestnicząca w programie, zgodnie z wytycznymi MEN, realizuje różnego rodzaju działania poświęcone zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw. W naszej szkole również odbyłwają się takie działania.

Uczniowie poznawali piramidę zdrowego stylu życia, zdobywali wiadomości na temat wartości odżywczych różnych produktów, uczyli się tak układać jadłospisy, aby zaplanować spożywanie 5 porcji warzyw, owoców i soku, przygotowywali zdrowe przekąski, kanapki, sałatki. 

W klasach i na szkolnym korytarzu widnieją gazetki zachęcające do zdrowego odżywiana w tym spożywania warzyw i owoców.

 


 

Agencja Rynku Rolnego http://www.arr.gov.pl/

http://owocewszkole.org/